30.8.05

"En "los" i opprørt informasjonshav?"

...heter et innlegg i Gjengangeren i dag, skrevet av Heidi Kristin Olsen fra Norsk bibliotekforening, avd. Vestfold.

25.8.05

Kulturpolitikk

Tønsbergs Blad skriver i dag fra det kulturpolitiske debattmøtet på Nøtterøy Kulturhus i går.

Sandefjords Blad har også en reportasje.

24.8.05

Poster sessions på IFLA 2005

Jeg har lyst til å rette fokus mot to av de vel 70 posterne som ble presentert på IFLA i Oslo.

Den første:
"The Beautiful Granny Project: "Silver" Storytellers Workshop" ble presentert av Song Young Sook fra Korea. Dette prosjektet inviterte bestemødre til å bli fortellere for bibliotek, barnehager, skoler m.m. Bestemødrene fikk tilbud om kurs i billedbøker, fortellerteknikk etc og det ble hold "Reading camp" på en nedlagt skole, der det deltok masse barn og bestemødre i en helg med fortellinger i sentrum. Prosjektet har skapt gode relasjoner mellom barn og eldre, og har høstet svært gode erfaringer. Du kan lese litt mer om dette i nyhetsbrev (juni 2005) fra seksjonen "Libraries for Children and Young Adults" i IFLA: http://www.ifla.org/VII/s10/pubs/s10-newsletter-June05.pdf

Det andre jeg vil nevne er "The Reading Ladder for Growing Children" presentert av Ute Hachmann. Ta en titt på http://www.leselatte.de/seiten_englisch/startseite_englisch.html og se hvordan lesestigen ser ut! Stigen skal være tilgjengelig på norsk også. Denne posteren vant en pris for beste poster på IFLA 2005. Vel fortjent!

23.8.05

Teleløysing legges ned

Etter mer enn 30 år er siste nummer av Tele-løysing kommet (utgitt av Telemark fylkesbibliotek).

22.8.05

Frivillig på IFLA!

Jeg har vært frivillig på IFLA i Oslo – og det blei litt av en uke! Først og fremst utrolig morsomt, bare å være en del av en så stor konferanse som IFLA var. Flott å vandre rundt blant noen tusen bibliotekfolk fra hele verden…

Vi var i underkant av 200 frivillige, som hadde alle typer oppgaver, fra å være ”livings signs” på gata i Oslo (så bortkomne delegater kunne bli veileda i riktig retning), til å være guider og visepiker (og gutter), dele ut hodetelefoner for oversetting av foredrag og være vakter på internettkafé.

Det ble mye jobb, og seine kvelder med bokprat og musikk. Noe av det nyttigste i etterkant blir utvilsomt kontaktene vi fikk med hverandre, det ble et bidrag til et nettverk som jeg er helt sikker på at jeg får mye nytte av framover. Jeg hadde selvsagt ambisjoner om å delta masse på faglige aktiviteter når jeg ”ikke var å jobb”, men det ble stort sett med ambisjonene…

Og så var det ille gøy når bussen med vestfoldinger kom på tirsdag, tenk at så mange ble med på det!

Konklusjon? Det må være at hvis du får sjanse til å være frivillig på IFLA eller liknende - grip den!

Katedral for bøker

Les om Tromsøs nye bibliotek - Dag og Tid 20.08.05: http://www.dagogtid.no/nyhet.cfm?nyhetid=402

19.8.05

Kåring av århundrets byggverk i Vestfold..

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek er med i "konkurransen" om å bli kåret til århundrets byggverk! Avstemning pågår, og DU kan gi din stemme - NB! fristen er 26. august! Les mer: http://www.bygg.no/byggi100aar/com_showart.asp?AreaID=27&NewsID=14783

18.8.05

Noen tanker etter en dags prekonferanse om lesing, skolebibliotek og livslang læring.

Møtet var en vekker, en øyeåpner. Det er store forskjeller. Våre kolleger i den tredje verden sliter med små ressurser og manglende forståelse for sin virksomhet. Det er fortsatt mange analfabeter i verden, og mange som sårt trenger lesetrening for å vedlikeholde det de har lært.
Det som gjorde mest inntrykk på meg, var møtet med Marietou Diop fra Senegal. Vi var i gruppe sammen og skulle diskutere ”family literacy”. Hun jobber ved universitetet i en stillingsbrøk, og resten av tida ønsker hun å bruke for å få kvinner til å praktisere det lille de kan av lesing. Hun forklarte at selv om de kan lese litt, glemmer de det ofte, fordi de ikke får trening. Hun ønsker å hjelpe dem slik at de blir funksjonelle lesere, klarer å lese en bruksanvisning, instruksjon på medisiner, og hjelpe barna sine med lekser. Hun ba oss i gruppa om råd og tips og det ble en svært interessant samtale – et virkelig kulturmøte som både synliggjorde forskjeller og viste at tross store forskjeller har vi felles mål og erfaringer som kan deles.

Arrangører for denne dagen var IFLA Section on Reading og IFLA Section of School Libraries and Resource Centres.

Tema var:
Literacy for Life : reading for Pleasure: Promoting the Practice of Literacy, Information Literacy and Lifelong learning.

70 deltakere fra alle verdensdeler.

Kort om innholdet i noen av de 7 foredragene:
Fra Sri Lanka: Om tilstanden i bibliotekene og befolkningen etter Tsunamien. Mange biblioteker og bøker ødelagt. Store traumer i befolkningen. Problemer med å bygge opp biblioteker og skaffe bøker. Et mål er å skaffe bøker til barn og unge som kan skape optimisme og tro på framtida. Et prosjekt går ut på å bearbeide den frykten for havet som har oppstått etter tsunamien gjennom informasjon.
Gayner Eyre fra Australia fortalte om prosjektarbeid i skolen. Studenter på yrkesfag hadde gjennomført et prosjekt i det virkelige liv og gjennom praksis lært teori og store deler av pensum.
De Sør-Amerikanske foreleserne ga oss et bilde av situasjonen i mange av landene. Det er lite penger, få bibliotek og liten forståelse for folkebibliotektanken. TV og Reality shows har mye større plass i folks liv enn bøker. Bøker blir sett på som et nødvendig onde for å oppnå kunnskap og utdannelse, ikke en kilde til glede og et bedre liv. Barnebøker eksiterte knapt før 1990-årene. I flere land fokuseres det nå på hvor viktig det er med gode og morsomme barnebøker og hvor viktig det er å lese for barn i deres 7 første leveår.
Den Sør-Afrikanske foreleseren fokuserte på samarbeid mellom bibliotekar og skole. Gjennom eksempler viste hun hvor viktig det er med gjensidig forståelse og samarbeid.
Ellen Sundt fortalte om den norske satsingen ”Gi rom for lesing”.

Foredragene ligger i helhet på nettet: http://www.iasl-slo.org/ifla2005-papers.html


Arnfrid Steinsholt

Kick-off for skoleåret 2005-06

Lærerkonferansen 2005 markerte starten på nytt skoleår. Lærere, ledere og andre (bl.a. bibliotekarer) fra grunn- og videregående skoler fra hele Vestfold, til sammen ca. 3500 ansatte, møttes på Brunstad Conference Center (BCC). Dette var starten på det lokale arbeidet med kompetanseheving knyttet til skolereformen Kunnskapsløftet.

Konferansen åpnet med fargerike Stella Polaris og ble avsluttet med en prisbelønt danseoppvisning. I pausen underholdt Kjersi Stubø trio. Rød tråd gjennom det faglige programmet var hovedelementene i Kunnskapsløftet; tilpasset opplæring og grunnleggende ferdigheter. Program for dagen og foredragene finnes på nettsiden til Fylkesmannen i Vestfold (http://www.fylkesmannen.no/fmt_hoved.asp?gid=3492&aid=&tgid=3465&amid=&g3492=x&g3465=x). Obs! Det kan ta noen dager før foredragene kommer på nettet!

BCC i Stokke er i seg selv et annerledes og imponerende sted. (http://www.bcc.no/).
Arrangørene ved BCC har bokstavelig fått logistikk inn med morsmelka!

17.8.05

Åpning av Nasjonalbiblioteket

Mandag kveld åpnet Nasjonalbibliotekt i ny drakt. Kongen var tilstede også her, sammen med andre prominente gjester. Og det var et flott åpningsshow vi fikk se. Vi som ikke er VIP, fikk se dette fra parken. Der var det satt opp storskjerm. Åpningen var virkelig helt herlig! Jeg skal ikke begi meg ut på detaljerte beskrivelser, men hele biblioteket var tatt ibruk til scene av flinke utøvere; sang, dans, teater... Ta en titt på bildene! http://strandos.no/IFLA2005/15_08_nasjonalbib/index.html

Heldigvis var været bra, så det ble en fin piknik i parken. Alle fikk utdelt regnponcho, i tilfelle regn. Men disse brukte vi bare til å sitte på :) Etter at selve åpningen var ferdig, var det konsert med Kari Bremnes. Masse folk tilstede - de fleste sittende på gresset med mat og vin. Svært hyggelig!

Virtuelle referansetjenester

Søndag var jeg på et seminar (på IFLA) om virtuelle referansetjenester. Det var en presentasjon av flere tjeneste fra hele verden (Florida, Storbritannia, Sverige m.fl), og ga meg en visshet om at vår norske tjeneste Biblioteksvar ikke har noe å bekymre seg over for øyeblikket. Vi jobber i riktig retning :)

KIRSTI NILSEN (University of Western Ontario, London, Ontario, Canada) forsker på området, og var spennende å høre på. Vi husker vel alle at biblioteket finner svaret - ca 50% av gangene? Hun hadde ganske tilsvarende tall å komme med, bare et lite hakk bedre: vi finner svaret 60% av gangene... Hva med de 40% som ikke får svaret? Kvalitet på VR-tjenester, og på alle andre referansetjenester for den saks skyld, er viktig. VR-tjenestene har gitt oss en mulighet til å se bedre på kvaliteten vi tilbyr brukerne. Vi kan lese gjennom dialoger i etterkant, og kanskje kan vi lære noe av det og bli flinkere. Det var bl.a. oppsiktsvekkende at referanseintervjuet er totalt fraværende ganske ofte. Noe å tenke på? I vår egen tjeneste, Biblioteksvar, er det nedsatt en egen gruppe for å jobbe med netopp kvalitet på tjenesten. Det er betryggende :)

Vår Biblioteksvar var ikke en av de som ble presentert på seminaret, men vi har en egen poster på Ifla. For de som ikke har vært her: Poster sessions er rett og slett plakater/posters som er slått opp i utstillingsområdet. Det er mange av dem, og de er fra hele verden. Her presenteres mange forskjellige prosjekter, og det er en del av IFLA som er svært matnyttig. Man kan se på posters når man selv vil, men de er også bemannet 2 timer tirsdag og 2 timer onsdag. Da kan man treffe de som jobber med prosjektene, og stille spørsmål hvis man ønsker ytterligere informasjon. Disse kommer jeg sikkert tilbake til - jeg har falt for et par av prosjektene som er tilstede her (minst)!

IFLA 2005 i Oslo!

Søndag åpnet Ifla-kongressen her i Oslo: WLIC (World Library and Information Congress). Kongen var tilstede, og det var en flott åpning med taler fra bl.a. kulturministeren, Jon Bing, Oslos ordfører og et foredrag av Francis Sejersted som er vel verdt å lese. Du finner det på de norske Ifla-sidene: http://www.ifla2005oslo.no/. Det var Øystein Wiik som bandt seremonien sammen på en flott måte, og som ga oss bukkerittet fra Peer Gynt (herlig!). Musikken var flott - med harpe. Og det ble vist nydelige bilder fra Norge og fra bibliotek. Det er nærmere 5000 deltagere på kongressen, og det er den største kongressen som er holdt her i Oslo. Du kan lese om åpningen i Ifla Express nr 4 (ligger på nettsidene)

Programmet spenner fra faglige seminarer og møter, til poster sessions, utstilling og sosiale arrangementer. Jeg har forsøkt å delta på en del forskjellig, og synes det er mye å hente faglig her.

Det legges ut bilder fra Ifla hver dag - disse kan du se på http://strandos.no/IFLA2005/ifla2005.htm. De gir et godt innblikk i hvordan vi har det, vi som deltar.

Ønsker du å følge med på hva som skjer, skal du også lese Ifla Express som kommer ut daglig under hele kongressen. Disse ligger også på de norske sidene, i pdf-format. Last dem ned!

Det har ikke vært hel enkelt med nettilgang her, så det blir ikke så mye blogging som vi ønsker. Men noe kommer det - det er fortsatt to dager igjen...

14.8.05

3. plass :)

Da er bokbussfestivalen over. Alle bokbussene kjørte i en parade ned fra Holmenkollen og til Oslo Spektrum. Det var et flott skue!

Lurer du på hvordan avstemningen gikk? Beste dekorerte buss ble Soria Moria, som jeg la ut et bilde av i går. Vestfolds bokbuss kom på en delt tredje plass, og det er jo veldig bra! De to andre prisene var det den engelske bussen fra "East Riding Travelling Library" som stakk av med. Og det var velfortjent!

Rigmor

13.8.05

Se! Bokbusser!


31 bokbusser er mange bokbusser! Det tar tid å se på alle sammen, men det er utrolig artig! Så mange forskjellige løsninger. Store og små busser, i alle farger og fasonger. Fra de du kan kjøre med et helt vanlig førerkort, og til de store trailerne fra Danmark som kan bli dobbelt så breie ved å ha en "trekkspill"-funksjon på begge sider. Dette var artig!

Det er en avstemning her også - hvilken buss har den fineste dekoren (på utsiden)? Hvilken har mest innovativ tjeneste (utviklende)? Og hvilken liker vi best? Dette avgjøres i kveld, på festmiddagen. Det blir spennende... Jeg vet jo hvilken jeg liker best - det må bli traileren fra Randers; mediebussen. Den er lekker!

På bildet ser dere bokbussen fra Osterøy i Hordaland; Soria Moria. Den er dekorert med illustrasjoner av Bjørn Ousland (som har laget billedboken "Soria Moria slott").

matt hilsen Rigmor

Libraries on the move

Da er konferansen "A Voyage to Discovery - Libraries on the Move " i gang på Holmenkollen Park Hotel i Oslo. 31 bokbusser har parkert ved Besserudtjernet, og rundt 150 deltakere har benket seg i Saga Hall for å høre om mobile bibliotektjenester i bl.a. Storbritannia og Chile.

Bokbussen i Vestfold er på plass, og vi vil komme tilbake med våre inntrykk fra konferansen i løpet av dagen.

Rigmor Haug og Anne Gran, Vestfold fylkesbibliotek

11.8.05

Vestærn blir blogg!

Velkommen til "nye" Vestærn!

Redaksjonen har i lengre tid ønsket å gjøre Vestærn mer "levende" - særlig med flere bidrag fra bibliotekinteresserte i Vestfold. Vi har derfor endret Vestærn fra et tidsskrift på web til en blogg. Det betyr at DU enkelt kan delta aktivt i diskusjoner her i Vestærn. Vi håper du vil hive deg utpå, og bli med oss og blogge!

Og som en god start på det som forhåpentligvis blir et aktivt forum for bibliotekfolk i Vestfold: Vi som er på IFLA blogger derfra, så alle kan få et lite innblikk i hvordan det er... Følg med, her blir det daglige oppdateringer!

Kort "bruksanvisning":
Sende kommentar på innlegg:
Klikk på lenken "Comments" som står under den aktuelle posten du vil kommentere. Du får opp et eget skjermbilde der du kan skrive din kommentar. Dersom du har en brukerkonto på Blogger.com kan du logge deg inn og sende kommentaren med den brukeren, hvis ikke kan du velge å legge igjen kommentaren anonymt. Du kan alikevel signere kommentaren din (i selve teksten). Når du er ferdig med å skrive det du ønsker, klikker du på knappen for å publisere kommentaren.

Lese kommentarer:
Klikk på lenken "Comments".

Ellers mottar gjerne redaksjonen innspill på vår e-postadresse deputy at vf.fylkesbibl.no.

Vi håper du blir fornøyd med Vestærn som blogg!
Hilsen redaksjonen

(Redaksjonen består av Heidi K. Olsen (NBF Vestfold), Trine Syversen (NBF Vestfold) og Rigmor Haug (Vestfold fylkesbibliotek)).

38 påmeldt IFLA-tur!

NBF Vestfold arrangerer busstur til IFLA tirsdag 16. august. De sponser deltageravgiften med kr. 200,- og fylkesbiblioteket spanderer bussen. Stor påmelding er gledelig!

Her kommer reiseruten for turen - det blir en lang, men sikkert innholdsrik og fin dag:

Avreise fra:
Larvik, biblioteket kl. 07.00
Sandefjord, Hjertnes kl. 07.30
Tønsberg, jernbanestasjonen kl. 08.00
Horten, torvet kl. 08.30
Holmestrand, jernbanestasjonen kl. 09.00

Vi beregner å returnere fra Bygdøy kl. 21.30

Det blir servering av baguett og kaffe på bussen.

Vel møtt!!
For NBF avd. Vestfold
Randi Hansen

Les mer om IFLA 2005 på http://www.ifla2005oslo.no/

Kulturpolitisk debattmøte på Nøtterøy!

Det blir debattmøte på Nøtterøy kulturhus 24. august kl.19.00!
NOKU sammen med Vestfold Kulturnettverk står som arrangementsansvarlig.
For mer informasjon, følg med på NBF Vestfolds nettside om arrangementet.

Internettverkstedet

Det blir, som tidligere varslet, internettverksted onsdag 14. september. Hold av dagen!
Program er under utarbeidelse, men jeg tar veldig gjerne imot innspill. Hva ønsker dere at vi tar opp som tema denne gangen? Ta kontakt på e-post rigmorh at vfk.no

Invitasjon og program sendes ut fra fylkesbiblioteket i uke34 eller 35. For mer informasjon, se kurskatalogen

Flerkulturell forståelse

Bibliotekarforbundet, Kulturforbundet, Fagforbundet og NBF. avd. Vestfold arrangerer også i år et fellesseminar. NY dato er 02.11. og det skal være på Sandefjord Motorhotell.

Tema for dagen blir Flerkulturell forståelse. Foredragsholderne brukes mye av UDI. Siste delen vil dreie seg om rusmiddelproblematikk, og der håper vi å få med utekontakten i Tønsberg.
Seminaret er gratis, og det er for ALLE bibliotekansatte.

Hold av dagen.....

For seminargruppa
Randi Hansen

NBF Vestfolds sommermøtet

NBF avd Vestfold har lagt ut referat fra årets sommermøte. Møtet ble holdt på Brunstad Conference Center 15. juni, og hadde 48 påmeldte fra hele fylket. Vi som var tilstede kan skrive under på at det var et flott møte!

The Computer Bus

I Skottland driver Scottish Borders Library Service en egen buss med datamaskiner, der de driver opplæring for folk flest. Les mer på http://www.thecomputerbus.org.uk

http://www.playtona.com