11.12.07

Familiearrangementer på Sande bibliotek

Av erfaring vet vi at arrangementer for barn er noe som trekker folk til biblioteket.
Sande har tidligere hatt sporadiske forestillinger av forskjellige slag og latt det være gratis for publikum.
I år bestemte vi oss til å satse mer offensivt, dvs. gjøre det større bibliotek har gjort i mange år, nemlig sette opp en serie med arrangementer .
Vi mente at forutsigbarhet var viktig for publikum ; at det var lettere å nå dem hvis vi hadde arrangementer på et fast tidspunkt. Dermed bestemte vi oss for at den første lørdagen i måneden i høstsemesteret, skulle det skje noe her. Fra september til desember, alle lørdagene kl. 13. Det er i åpningstiden vår, og vi måtte dermed beregne å være flere på jobb , enn den ene vi pleier å være på lørdager.
Å forberede en slik serie tar tid : det å orientere seg om hvilke teatergrupper og lignende som finnes, hvilke stykker de spiller og ikke minst få det til å passe for dem og oss.
Barnebibliotekaren ble frigjort fra noen vakter i en periode, slik at hun fikk tid til å sette opp programmet og gjøre de forberedelsene som trengtes.

Og så var det økonomien… Vi hadde ikke noen midler satt av på budsjettet til arrangementer.
Vi ble enige med kultursjefen at vi skulle ta en liten sum i inngangspenger og ellers ta av bokbusjettet for å dekke inn resten. Vi var litt spente på om publikum ville reagere, for de har vært vant til at det er gratis, men ingen har hatt noe å utsette på de tretti kronene vi tar.
Billetter med bilde fra forestillingen har vi laget selv på data.

Den første forestillingen 1. september var med tryllekunsteren Davido, og aldri har vi hatt så mange mennesker på biblioteket ! Vi telte til rundt 120. Det var veldig moro – han slo an både for barn og voksne.
De andre forestillingene har også vært veldig godt besøkt: Prinsessen av Lilleland m/Janne Langaas, Bamse Brakar og Mikkel Rev m/Askeladden Friteater og juleforestillingen Fryd på jord m/Kattas Figurteaterensemble.
Det er svært tilfredsstillende for oss å oppleve så mange blide og fornøyde brukere, og å høre latteren runge under forestillingene!
Vi har variert litt mellom å ha ha det på lesesalen vår eller i utlånsavdelingen. Sistnevnte medfører mye ommøblering som vi da må være villige til å ta.

For å markedsføre programmet vårt, har vi gjort forskjellige ting, bl.a. laget en informasjonsfolder, hengt opp plakater forskjellige steder i Sande i forkant av hver forestilling, sendt ut informasjon til oppslag i alle barnehager og brukt kommunens hjemmeside, både med info på forhånd og bilder i etterkant. Videre har avisene i omegnen fått informasjon hver gang - de har dessverre glimret med sitt fravær når det gjelder å dekke selve forestillingen. Den barneskolen vi er skolebibliotek for, har også fått programmet til utsendelse med hver elevs ranselpost.

På nyåret setter vi i gang nok en serie på fire forestillinger, og først ut er Dårekisten Teater med Lille blå og bløtkaka. Så følger Klovnen Knut, Janne Langaas igjen, denne gang med Emilie og den umulige mammaen, mens Inger Gundersen avslutter serien med en Ludde-forestilling.

Vi håper vi kan fortsette videre med denne satsningen, og vi tror at både barn og voksne har stor glede av å oppleve ulike kulturuttrykk – at det er berikende å oppleve en ekte skuespiller på nært hold, for eksempel. Det at voksne og barn kan oppleve sang, eventyr, drama, dukketeater osv. sammen, skaper en trygghet og fellesskapsfølelse. Og blir det litt skummelt, er det godt å krype tett opp i fanget til far eller bestemor!

Meningen er at vi skal velge litt forskjellige typer forestillinger, både mht innhold, uttrykk og målgruppe. Vi tenker senere å finne noe som fenger litt større barn også.

Nå vet publikum at det skjer noe på biblioteket den 1. lørdagen i måneden, og det har gitt oss goodwill både blant brukere og politikere. Vi er rett og slett blitt mer synlige!

http://www.playtona.com