23.10.07

To førstegangsbesøkende på bokmessa i Gøteborg. Ved en av dem.

Biblioteksentralen la det til rette for oss med dagstur i egen buss på den første av de fire messedagene (27.sept.) - En kollega fra Horten bibliotek og undertegnede fra Tønsberg var blant passasjerene. Og vi opplevde en flying start ved at det fyldige og detaljerte messeprogrammet ble delt ut i bussen, med tid til god planlegging av de i alt 5 1/2 timene vi fikk til rådighet.
Vel framme gikk det overraskende fort å orientere seg, alt foregikk på kun to plan og kartet stemte med terrenget. De aller fleste foredragene var på maks. 20 minutter, så her kunne vi virkelig få med oss mye interessant:
Pia Brinkenfeldt fortalte gledesstrålende om V8, et vellykket biblioteksamarbeid mellom de 8 innlandskommunene i Væsterbotten læn, der man har gått fra nær bibliotekdød til sprudlende bibliotekliv.
Ina Huss og Lotta Lettenstrøm kunne bekrefte at det man har begynt å finne ut i Danmark også gjelder i Karlstad i Værmland, nemlig at en stor del av bibliotekbrukerne bare er innom et par minutter, før de så går igjen. Dette som følge av selvbetjening på flere og flere områder.
I Nacka kommune er man nærmest beryktet for sin ekstreme konkurranseutsetting av tjenester. To av seks bibliotekenheter har tatt i bruk radiobrikker - RFID - i bøker og andre
media. I Forum Nacka, fortalte Anders Olsson, har dermed graden av selvbetjent utlån økt fra 40 til 87 %. Alarmporter har de droppet, med den begrunnelsen at det blir for dyrt i forhold til gevinsten.
Gunilla Konradsson fortalte om gode erfaringer fra Malmø stadsbibliotek med utlån av "en levande bok", det vil si et menneske, under slagordet "Låna en førdom - och bliv kvitt den."
Utlånstiden er 45 minutter!
Årets spesialtema var Estland. Bokmessa 2007 ble derfor offisielt åpnet av Estlands president Toomas Hendrik Ilves. - Vi fikk med ett av de mange Estlands-innslagene: Et billedrikt og stemningsfullt foredrag om gamle trehus i Estland, ved Helene Hanes i Statens fastighetsverk.
Forfattere og utstillere var selvsagte ingredienser. Blant de førstnevnte opplevde vi en engasjert Stefan Edman som hadde samlet mange tilhørere under presentasjonen av sin bok nr. 25, som har titelen "Førundran - tankar om vår stund på jorden."
Like ved en lunsj-stasjon holdt Barbro Eberan et ikke mindre interessant foredrag om "Europa efter førintelsen", der hun bl.a. tok for seg Tysklands og andre lands skyldfølelse i forbindelse med jødeforfølgelsen under 2.verdenskrig.
Blant utstillerne hadde særlig Eurobib mange spennende utstillingsgjenstander, som tillike ble belyst i et foredrag holdt av en energisk engelsk kvinnelig foredragsholder.
Dette var noen av de ca.2400 tilbud under årets bokmesse. Mennesker myldret, rammen rundt virket enkelt, men effektivt og samtidig avslappet. Dette har de gjort før! Årets messe var nr. 25 i rekken. I alt 108 468 besøkende, det er ca.6000 flere enn i fjor.
Det var så absolutt verdt turen!
Hilsen Erik Gossner

1 Comments:

Blogger Rigmor said...

Bra refrat fra ei god bokmesse! Selv var jeg tilstede lørdagen, og da var det mer litteratur enn bibliotek i fokus. Mye bra! Nå har jeg begynt å glede meg til den nye norske bokmessa som kommer høsten 2008! Hurra for det :)

28. oktober 2007 kl. 11:27  

Legg inn en kommentar

<< Home


http://www.playtona.com