18.10.05

Folksonomi

På Internet Librarian International i London var jeg på en svært underholdende og god time med overskriften "Folksonomies: Community Metadata?". Timen var tredelt, der første innlegg var av Marieke Guy som snakket generelt om folksonomies og hva det innebærer. Kort sagt er det snakk om at helt vanlige internettbrukere selv setter metadata (tagger) på f.eks egne bilder, bokmerker etc. Noen nettsteder der dette er vanlig er f.eks flickr (bilder) og del.icio.us (bokmerker). Se gjerne på Mariekes presentasjon. Resultatet av folksonomi er at det lages en flat struktur der alle ord er like mye verdt, det er ikke noe hierarki eller kontroll med hvilke ord som benyttes.

Som del to fikk vi et innlegg fra Michael Stephens, som viste frem flickr og hvordan det der settes metadata - tagger - på bilder. Michael er entusiastisk og viste frem brukersysnspunktet på folksonomies. Han er utdannet bibliotekar, og har mange jern i ilden. (På konferansen holdt han 3 av de foredragene jeg hørte på mandag. Svært aktiv med andre ord). Han har en egen blogg som er verdt et besøk: Tame The Web og her har han også lagt ut en del lenker til nettsteder om folksonomies.

Siste innlegg var fra Brian Kelly, og det var skeptikerens synspunkter. Han mente at dette var bare tull, og helt unyttig. For hvis du går inn på f.eks flickr og søker på labrador så får du se mange hunder, men også dette vannfallet og mye annet som ikke har noe med labrador å gjøre... taggingen av bilder er svært tilfeldig. Og hva er en brian? Søk på flickr og se hva du får...

Folksonomies har mange sider, det er helt klart. Men er dette noe vi bare kan avfeie med at det ikke er systematisk, at vi ikke kan søke skikkelig i slike tagger, at det blir ubrukelig? Eller er dette en side av internett vi må akseptere og kunne noe om, og kanskje kan vi også bruke det til noe nyttig?

Anbefaler å se på de lenkene jeg her har gitt dere - dette er en spennende debatt...

http://www.playtona.com