17.1.08

Litteraturhalvtimen

Sandefjord bibliotek jobber mye med å tenke formidling av samlingene, gjennom utstillinger og arrangementer. Det er så altfor mange bøker som står med ryggen ut, og det er så alt for mange som gresser langs hyllene som ønsker tips til lesing.

Vi vil så gjerne koble den gode boka med den rette låneren!

I fjor forsøkte vi oss med et nytt tilbud som vi kaller "Litteraturhalvtimen". Etter en ide undertegnede fikk ved å besøke nettsidene til Lillehammer bibliotek (man får mange tips ved å surfe rundt!). Der har de noe de kalte "Bok for dagen". Hver fredag kl. 12 formidler en ansatt en "god bok" - dvs snakker om boka og leser høyt noen avsnitt.

Det hørtes lurt ut! Og etter å ha fått noen flere opplysninger om tilbudet - og gode råd, satte vi i gang i Sandefjord.

Hver fredag kl. 12 - 12.30, mellom jul og påske, og hver fredag mellom høstferien til tidlig i desember, ønsker biblioteket velkommen til "Litteraturhalvtimen". Vi er fem personer, som etter tur, plukker bøker vi liker og har lyst til å formidle.

Og folk møter opp! Første gangen kom det over 40 stk! Det strømma på og strømma på - og vi måtte si - at det er dessverre ikke plass til flere! Etter hvert har vi et besøk som ligger på i snitt 20. Det synes vi er veldig bra for et slikt tilbud. Det er mest godt voksne som kommer siden det er på formiddagstid - godt voksne og litteraturinteresserte! Biblioteket byr på gratis kaffe og te, og det er veldig populært!

Etter første sesong (våren 2007) tok vi en evaluering på opplegget. Underveis hadde vi også ansatte som tilhørere som da kunne komme med konstruktive forslag på hvordan halvtimen kunne bli enda bedre.

Vi prøver å formidle bøker som burde få mer oppmerksomhet. Vi anbefaler ikke bøker med ventelister, eller helt nye aktuelle bøker, men prøver å trekke fram skjulte skatter i samlingen. På forhånd låner vi inn ekstra eksemplarer - vi vil gjerne få noen utlån også!

Vi sier at å skape begeistring og leselyst er det viktigste. Det skal ikke være en forelesning på universitetet.

Biblioteket er altså inne i den tredje sesongen. Publikum er glade for tilbudet - og spør med jevne mellomrom om : "dere skal vel fortsette etter jul? Og når begynner dere?". Og vi som holder på med det, har også fått et løft, vi er like begeistret! Dette synes vi er morsomt, lærerikt, og det går rett inn i hjertet vårt: vi formidler den gode boka til glade lånere.

Vi anbefaler andre bibliotek å starte med sine litteraturtimer! det er et lystbetont innslag i arbeidet vårt, og det er overkommelig, siden vi deler fredagene mellom oss.

Anbefalingene legger vi også ut på nett:
http://www.sandefjord.folkebibl.no/detskjer/arr_voksne.html
http://www.sandefjord.folkebibl.no/litteraturhalvtimen/Velkommen.html

Og så lager vi halvårige brosjyrer til utdeling.

Herved anbefalt!

Kirsti Opstad

Etiketter:


http://www.playtona.com