28.10.07

Artoteket i Stokke bibliotek

Trond Giske var for et par år siden i Frankrike og oppdaget noe som kaltes ”artotek” – dette syntes han var en så god idé at det burde finnes i Norge også. Det viste seg at det fantes noen allerede…og ett av de som fremdeles er i aktiv bruk, befinner seg i Stokke. Giskes utspill førte til en undersøkelse og en høringsrunde, men det ser ikke ut til å resultere i verken sentrale midler eller forslag til økt innsats.
Men Stokke biblioteks artotek lever likevel, og er et tilbud til fastboende i kommunen om å låne bilder. Begynnelsen på artoteket var en privat donasjon på 50-tallet, og samlingen av grafikk har sakte men sikkert økt slik at den i dag inneholder ca. 300 verk. Samlingen har en meget beskjeden budsjettpost som tillater et par nyinnkjøp i året – resten går til reparasjoner.
Samlingen er populær og brukes både til å utsmykke private hjem, kontorer, institusjoner, skoler og barnehager i kommunen.
Kulturskolen bruker bilder til inspirasjon for elevene, og selvfølgelig varierer biblioteket selv sine vegger med verk fra egen samling!
Dessverre er ikke bildene tilgjengelige via internett – dette har foreløpig strandet på opphavsrettsproblematikk, men det er mulig å søke på kunstnere eller selve samlingen (dokumenttype Bilde) og i alle fall få en oversikt over hva som finnes.
Vi er stolte av denne spesielle delen av samlingen vår i Stokke, og viser den gjerne frem til besøkende!

Hanne Ottoson

Etiketter: ,

23.10.07

To førstegangsbesøkende på bokmessa i Gøteborg. Ved en av dem.

Biblioteksentralen la det til rette for oss med dagstur i egen buss på den første av de fire messedagene (27.sept.) - En kollega fra Horten bibliotek og undertegnede fra Tønsberg var blant passasjerene. Og vi opplevde en flying start ved at det fyldige og detaljerte messeprogrammet ble delt ut i bussen, med tid til god planlegging av de i alt 5 1/2 timene vi fikk til rådighet.
Vel framme gikk det overraskende fort å orientere seg, alt foregikk på kun to plan og kartet stemte med terrenget. De aller fleste foredragene var på maks. 20 minutter, så her kunne vi virkelig få med oss mye interessant:
Pia Brinkenfeldt fortalte gledesstrålende om V8, et vellykket biblioteksamarbeid mellom de 8 innlandskommunene i Væsterbotten læn, der man har gått fra nær bibliotekdød til sprudlende bibliotekliv.
Ina Huss og Lotta Lettenstrøm kunne bekrefte at det man har begynt å finne ut i Danmark også gjelder i Karlstad i Værmland, nemlig at en stor del av bibliotekbrukerne bare er innom et par minutter, før de så går igjen. Dette som følge av selvbetjening på flere og flere områder.
I Nacka kommune er man nærmest beryktet for sin ekstreme konkurranseutsetting av tjenester. To av seks bibliotekenheter har tatt i bruk radiobrikker - RFID - i bøker og andre
media. I Forum Nacka, fortalte Anders Olsson, har dermed graden av selvbetjent utlån økt fra 40 til 87 %. Alarmporter har de droppet, med den begrunnelsen at det blir for dyrt i forhold til gevinsten.
Gunilla Konradsson fortalte om gode erfaringer fra Malmø stadsbibliotek med utlån av "en levande bok", det vil si et menneske, under slagordet "Låna en førdom - och bliv kvitt den."
Utlånstiden er 45 minutter!
Årets spesialtema var Estland. Bokmessa 2007 ble derfor offisielt åpnet av Estlands president Toomas Hendrik Ilves. - Vi fikk med ett av de mange Estlands-innslagene: Et billedrikt og stemningsfullt foredrag om gamle trehus i Estland, ved Helene Hanes i Statens fastighetsverk.
Forfattere og utstillere var selvsagte ingredienser. Blant de førstnevnte opplevde vi en engasjert Stefan Edman som hadde samlet mange tilhørere under presentasjonen av sin bok nr. 25, som har titelen "Førundran - tankar om vår stund på jorden."
Like ved en lunsj-stasjon holdt Barbro Eberan et ikke mindre interessant foredrag om "Europa efter førintelsen", der hun bl.a. tok for seg Tysklands og andre lands skyldfølelse i forbindelse med jødeforfølgelsen under 2.verdenskrig.
Blant utstillerne hadde særlig Eurobib mange spennende utstillingsgjenstander, som tillike ble belyst i et foredrag holdt av en energisk engelsk kvinnelig foredragsholder.
Dette var noen av de ca.2400 tilbud under årets bokmesse. Mennesker myldret, rammen rundt virket enkelt, men effektivt og samtidig avslappet. Dette har de gjort før! Årets messe var nr. 25 i rekken. I alt 108 468 besøkende, det er ca.6000 flere enn i fjor.
Det var så absolutt verdt turen!
Hilsen Erik Gossner

19.10.07

Stokke bibliotek og Bibliotekets Venner

I Stokke er vi så heldige at vi har foreningen Bibliotekets Venner – et forum tilknyttet biblioteket, med formål: ”.. i samarbeid med biblioteket, stimulere til økt interesse for alle typer litteratur, for lesning, for kultur og kulturaktiviteter generelt”.
Foreningen feiret 10-årsjubileum i mars 2007, og er en uvurderlig støtte for et bibliotek i den mellomstore klassen. Med deres hjelp er det mulig å ha mange flere arrangement enn det bibliotekets økonomi tilsier, og foreningen deltar også aktivt i den politiske debatten rundt Stokke bibliotek.

Foreningen har et aktivt styre med en entusiastisk leder, og styret både foreslår tiltak, inngår avtaler og står for mesteparten av den praktiske gjennomføringen av arrangement – hjemmebakte kaker er også alltid på plass! Biblioteksjefen er obligatorisk medlem av styret.
Typer arrangement varierer – fra rene litterære kvelder til foredrag om for eksempel utgravningene på Gulli, jugendstilen eller matkultur.

Program for Bibliotekets venner sesongen 2007/2008

Medlemskap i foreningen har kostet kr. 50,- pr. år t.o.m. 2007, og øker til kr. 100,- fra 2008 – ingen stor utgift med andre ord!

Hanne Ottoson

Etiketter: ,

Litteraturuka i Vestfold!

Programmet for årets litteraturuke er klart!
Se: http://www.litteraturukaivestfold.no/

Etiketter:

Krimkveld i Larvik

Mandag 22. oktober kl. 19.00 arrangerer Larvik bibliotek krimkveld med

Jan Mehlum: "For Guds skyld" og
Bernt Rougthvedt: "RIVERTON. Sven Elvestad og hans samtid"

Bill. 50, - pr. pers. Velkommen.

Etiketter:

12.10.07

Kjappe inntrykk fra bokmessa i Göteborg

4 blide bibliotekarer fra Vestfold satte seg på toget i Moss med bøker og bøker og bøker i blikket… og forhåpningen om en hyggelig helg i Göteborg.
Hyggelig ble det, selvfølgelig – damer på tur kan det der, men vi stod mye i kø…. Systembolagets kø fredag kveld gav vi opp – den er det lengste jeg har sett, og køen for å komme inn på messa lørdag var kortere enn i fjor (vi var tidligere ute i år), men ellers var det kø for å få noe å spise, noe å drikke, komme på do, komme fram til bøkene, høre forfatterne, få signert bøker…

Men du verden for en stemning – mange tusen mennesker med én felles interesse – alle profesjonelle bokormers drøm, nemlig bøkene!
Gode sko, ryggsekk og en vannflaske – nei, vi gikk ikke fra hytte til hytte i Jotunheimen, men fra stand til stand på Bokmässan i Göteborg! Bokstabler overalt, plakater og t-skjorter, små”pjus” av ymse slag – og der stod Jan Guillou, jeg fikk sneket meg til en stol for å høre på Torgny Lindgren, Desmond Tutu kunne vi bare drømme om å komme nær nok til å høre…

Etter 6 timers tråkking så vi på hverandre der vi satt på gulvet i en krok med hvert vårt pappkrus med wokmat – svette og varme, slitne i rygg og bein, stappfulle av inntrykk – og såre fornøyde! Messa i Göteborg arrangeres hver høst, og de har lang erfaring, får tak i mange og fantastiske forfattere, og en tur dit er så absolutt en messe verdt!

Hilsen Hanne, som hadde Liv, Heidi og Rigmor som trivelig reisefølge

Etiketter:

9.10.07

Levedyktig Vestærn?

I ”gode, gamle dager” havnet det flere ganger i året et meldingsblad på pulten min – prydet med en kaktus på omslaget og med navnet Vestærn i store, sorte bokstaver. Innholdet var smått og stort fra bibliotekmiljøet i Vestfold – litt fra fylkesbiblioteket, litt om kurs og møter, litt om ledige stillinger og nyansettelser, litt fra biblioteklaget (som NBF, avd. Vestfold het dengangen..) – i det hele tatt en kjapp oppdatering på hva som rørte seg i fylket, og jeg tror de fleste tok seg tid til å kikke gjennom bladet.

Ansvaret for utgivelsen lå hos fylkesbiblioteket, og redaktøren var en av de ansatte der, selv om stoffet ble til ”på dugnad”. Teknikken innhentet papirversjonen, og bladet ble etter hvert nettbasert, for så å gå over til å bli en blogg – fremdeles med hovedansvaret hos fylkesbiblioteket. En nyttig og veletablert kanal for informasjon om hva som rørte seg i bibliotekvestfold, og personlig ser jeg med litt undring på at ingen lenger ønsker å ha ansvaret for ”utgivelsen” – selv om den nå er vesentlig enklere enn i papirversjonens tidsalder…
Men jeg tar det til etterretning, og ser at det er opp til oss ”der ute” å sørge for at Vestærn fortsatt lever –hvis det er det vi ønsker.

Derfor har jeg sagt ja til at Stokke bibliotek skal være med på stafetten, og bare kommunens dataservice-instans får fjernet sperringen på bloggen, skal jeg komme med bidrag på egen hånd……

Hilsen Hanne Ottoson

http://www.playtona.com