25.10.05

NBF ute med bibliotek-wiki!

Ny wiki lagt ut: BibliotekReform!
NBF ønsker bidrag i arbeidet med bibliotekutredningen. Les mer på NBFs nettsted. Bli med i debatten om bibliotekenes fremtid!

20.10.05

Hof folkebiblioteks database på nett

Nå er bibliotekbasen til Hof folkebibliotek tilgjengelig på nett!

Gå inn på kommunens hjemmeside (www.hof.kommune.no) og velge "Søk i bibliotekets database". Her kan man også administrere egne lån ved å velge "Mine biblioteklån". Her trenger man passord, og det fåes ved å henvende seg til biblioteket. Hof folkebibliotek ligger også inne på fylkesbibliotekets fjernlånsveiviser.

Vestærn gratulerer Hof med å legge ut databasen tilgjengelig på nettet!

Lite å gjøre?

Prøv å søke i Google - speilvendt... Elgoog

Doh!

19.10.05

Finn statistikk!

Spennende kurstilbud fra Høgskolen i Oslo: Finn statistikk!
Kurset er et heldagskurs mandag 5. desember.

Mer informasjon og påmelding

Holmestrand...

Bibliotek og kulturskole i kulturbygg? se artikkel i Tønsbergs Blad

Miljøstatus

Her kommer et lite lenketips: Miljøstatus

Miljøstatus er et nettsted utviklet gjennom et samarbeid mellom direktoratene under Miljøverndepartementet. Nyttig for oss i bibliotekene - her finnes kart, miljødata, nasjonale miljømål og nøkkeltall, temastoff om miljøtemaer og lovverk etc. Det finnes egne nettsteder for alle fylkene. Miljøstatus Vestfold er ett av dem.

18.10.05

Folksonomi

På Internet Librarian International i London var jeg på en svært underholdende og god time med overskriften "Folksonomies: Community Metadata?". Timen var tredelt, der første innlegg var av Marieke Guy som snakket generelt om folksonomies og hva det innebærer. Kort sagt er det snakk om at helt vanlige internettbrukere selv setter metadata (tagger) på f.eks egne bilder, bokmerker etc. Noen nettsteder der dette er vanlig er f.eks flickr (bilder) og del.icio.us (bokmerker). Se gjerne på Mariekes presentasjon. Resultatet av folksonomi er at det lages en flat struktur der alle ord er like mye verdt, det er ikke noe hierarki eller kontroll med hvilke ord som benyttes.

Som del to fikk vi et innlegg fra Michael Stephens, som viste frem flickr og hvordan det der settes metadata - tagger - på bilder. Michael er entusiastisk og viste frem brukersysnspunktet på folksonomies. Han er utdannet bibliotekar, og har mange jern i ilden. (På konferansen holdt han 3 av de foredragene jeg hørte på mandag. Svært aktiv med andre ord). Han har en egen blogg som er verdt et besøk: Tame The Web og her har han også lagt ut en del lenker til nettsteder om folksonomies.

Siste innlegg var fra Brian Kelly, og det var skeptikerens synspunkter. Han mente at dette var bare tull, og helt unyttig. For hvis du går inn på f.eks flickr og søker på labrador så får du se mange hunder, men også dette vannfallet og mye annet som ikke har noe med labrador å gjøre... taggingen av bilder er svært tilfeldig. Og hva er en brian? Søk på flickr og se hva du får...

Folksonomies har mange sider, det er helt klart. Men er dette noe vi bare kan avfeie med at det ikke er systematisk, at vi ikke kan søke skikkelig i slike tagger, at det blir ubrukelig? Eller er dette en side av internett vi må akseptere og kunne noe om, og kanskje kan vi også bruke det til noe nyttig?

Anbefaler å se på de lenkene jeg her har gitt dere - dette er en spennende debatt...

Litteraturuka i Vestfold 2005

Det nærmer seg en ny litteraturuke - uke 45. Åpningen skjer søndag 6. november, og deretter går det slag i slag helt til avslutningen helgen etter. Programmet finner du på norli sine nettsider

17.10.05

Framtidas barnebibliotek - det interaktive barnebiblioteket

Randi Floberg, bibliotekar ved Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, har skrevet en artikkel fra en temadag i Århus om "Det interaktive børnebibliotek". Spennende saker - noe for enhver barnebibliotekar :)

Les artikkel

Barnebokforum

Tirsdag 29/11 har dere sjansen til å bli orientert om nyere barne- og ungdomsbøker i Sandefjord. IBBY Norge - Barnebokforums overordna mål er å spre kunnskap om god barne- og ungdomslitteratur.

Innbydelse

Internet Librarian International 2005

For tredje (eller er det fjerde?) gang har jeg fått anledning til å delta på konferansen Internet Librarian International i London. Dette er en årlig happening, og det er like bra hver gang. Faglig oppdatering innenfor trender og ressurser på internett, og verktøy for å yte gode nettjenester til brukerne. Jeg vil anbefale andre i Vestfold å søke seg til denne konferansen neste år - det finnes stipender der ute ... (søk dem!).

I år kom jeg hjem med noen nyheter i kofferten som jeg tenker å dele med dere etterhvert. I første omgang vil jeg oppfordre dere til å ta en titt på konferansen nettsted. Og selvfølgelig se på konferansen egne wiki. I wikien er det bl.a. lagt ut en lenke til flere presentasjoner fra konferansen. Anbefaler bl.a. å ta en titt på session A203 Search Engine Update der det ligger ute powerpoint-presentasjoner fra Ran Hock og Karen Blakeman. Og selvfølgelig Phil Bradley, som jeg dessverre gikk glipp av pga mine flytider (men jeg har hørt han før) med Phil's Picks. Det er mange lenker her, og de av dere som følger internettverkstedets samlinger vil nok se mye kjent. Men også en del nytt kanskje? Ta en titt!

Jeg kommer tilbake med mer nytt fra London etterhvert. Det tar litt tid å fordøye to dager med intens konferanse, men jeg gleder meg til å dykke litt lenger ned i "folksonomi" og diskusjonen rundt dette. Mer siden!

6.10.05

Ny Google-guide fra Danmark

Erik Nicolaisen Høy, bibliotekar ved Københavns hovedbibliotek, har skrevet boken "Google for alle". Omtale finnes i siste nr av tidsskriftet Bibliotekspressen (nr 15 2005, utgitt 29.sept), og her kommer han også med noen greie tips.

Det var her jeg oppdaget nettstedet turboscout der man kan sammenligne sine søkeresultater fra forskjellige søkemaskiner. Dette kan være nyttig! Gå inn og prøv det selv - her kan du se søkeresultater på en kjapp måte fra mange forskjellige kilder. Noen kilder er nye for meg her - så her kan jeg boltre meg i å utforske :) Kanskje flere som synes det kan være artig?

Et annet tips fra Erik Nicolaisen Høy er nettstedet Babelplex der du kan søke på språk du ikke kan. Absolutt en nyttig sak.

Aktuelle nettsteder: google-guide av Erik Nicolaisen Høy, og hans blogg: Internetsøgning

Larvik kommune omorganiseres

Rådmannen la denne uken frem 4 alternativer til organisering. I 3 av 4 forslag blir biblioteket slått sammen med resten av kulturenhetene til en enhet (Larvik kultursenter, Larvik museene, Munken Kino, Larvik bibliotek og Idrett). Saken behandles politisk 19. oktober.

Les mer i artikkel i Østlands Posten

Verdensdagen for psykisk helse

Nytt arrangement ved Larvik bibliotek:
Tirsdag 11. oktober kl 19.00

Cecilie Verde: Musikk og barnet
– bruk av musikk i samspill med barn.

Sang av elever fra Kulturskolen
Arrangementet er i anledning Verdensdagen for psykisk helse
Billetter kr. 50,- (forhåndssalg eller ved inngangen)

Les mer

Ledige stillinger

Det er to ledige stillinger ved Vestfold fylkesbibliotek:

Fylkesbiblioteksjef - se utlysning
Rådgiver/bibliotekar - se utlysning

Søknadsfrist er 1. november for begge to.

Balladen om bibliotek.dk

I det siste nummeret av det danske tidsskriftet Bibliotekspressen (utgitt 29. sept 05, Bf) kan man lese en artikkel om "Kryptiske krav til bibliotek.dk". Her står det om det danske Datatilsynets svar på en henvendelse fra Biblioteksstyrelsen ang praksisen med at bibliotek sender ut en kvittering på e-post til sine brukere. Datatilsynet slår fast at "ingen fortrolige oplysninger må vandre over det usikre Internet uden beskyttelse". Heretter er det altså slutt på e-post kvitteringer fra bibliotek.dk...

Men noen bibliotek har valgt å ikke rette seg etter dette enda - de avventer situasjonen...

Vel verdt å lese.
Last hele bladet som pdf fra nettstedet til Bf.
Les redaktørens "Balladen om bibliotek.dk"
Gå til nettstedet bibliotek.dk

Fagseminar for ansatte i bibliotek

Dette er en fin anledning til å skaffe seg mere kompetanse på flerkulturell forståelse. En kompetanse som er viktig å ha uansett hvor i bibliotekene man arbeider. Kurset er for alle. Hold av dagen, meld deg på!

[sakset fra NBF Vestfolds nettsted]

Invitasjon

5.10.05

Bokelskende bestemor i Stokke...

Flott oppslag i Tønsbergs Blad 4. oktober.

Tips fra Unni W. Minsås

3.10.05

Trenger vi bibliotekene?

Innlegg i Tønsbergs Blad, signert Unni Minsås (leder NBF avd Vestfold). Les innlegget

http://www.playtona.com